Bojan

Så länge skutan kan gå!

Aspön

Publicerad 2019-09-14 14:46:00 i Segling,

Den söndagen var det trångt på Trälhavet (visst låter namnet på fjärden utanför bryggan lite suspekt?). Det var ett myller av segel på fjärden och vi kryssade mellan båtarna. Alla var påväg hem från semestern, men vi seglade i motsatt riktning. Med vinden in från syd gjorde vi stadiga fem knop.
Vi åt makrillsmackor och försökte att inte spilla tomatsås i sittbrunnen. För er landkrabbor är sittbrunnen det nedsänkta utrymmet längst bak i båten varifrån man styr, drar i rep och gör andra segelgrejer.
 
Under seglingen funderade vi lite på hur vi skulle lägga upp veckan; till vilka öar som vi ville åka. Vi tittade på sjökorten och jämförde med SMHI:s väderprognoser. 
 
 Nästa år ska jag installera en ordentlig radio på Bojan. Jag minns från när jag var liten och radion sprakade till. Alla i familjen lämnade snabbt vad de hade för händerna och infann sig nere i kajutan för att lyssna till en knarrig rösts predikan: Norra kvarken, vridande sydost fyra till nio. Seglingssemestrande är ett tidlöst tillstånd. Man har varken klocka eller mobiltelefon, för det finns inget klockslag då man måste vara någonstans eller göra något. Men dessa radiosändningar markerade en sorts rytm att hänga upp dagen på. De vuxna röt till när vi barn inte kunde hålla oss från att vara tysta. Radiostörningarna sprakade och det skulle vara dödstyst för att kunna urskilja röstens lågmälda mässande. Det var andaktsfullt, nästan rituellt.
 
Man kan hålla på och dividera över öar i evigheter. Vilken vik som ger bäst lä under natten och var man kan få kvällssol. Men tillslut måste man bara bestämma sig. Det blev Aspön, en ö öster om Ljusterö där det finns en vik som ger lä om det blåser syd sydväst. Vi tänkte att vi skulle vara själva eftersom det var söndag och båtfolket var påväg hem från semestern, men i viken låg en båt redan. Det var ett pensionärspar. Gubben hjälpte oss att lägga till men tanten stannade nere i kajutan hela kvällen.
Elin blev nedkyld efter ett långbad och satte på sig en tjocktröja.
Vi lagade middag och knöt oss till kojs. Nästa dag skulle det bli en kort seglats.
Vad hände här?
Nej, vi kapsejsade inte. På södra delen av Aspön ligger en ganska nyligen förlist båt. Stagen(vajrarna som håller fast masten) är fortfarande kvar och på stranden har en massa bråte flutit iland. Vi hittade inget som var av värde.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

ALBIN EXPRESS Båtnummer: 322 Längd: 7,77 m Bredd: 2,49 m Djupgående: 1,45 Storsegel + fock: 32,0 kvm LYS: 1,11 Tillverkningsår: 1979

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela